... In opdracht van https://www.mondi.nl

8. Slopende hitte

Al om kwart voor tien ’s morgens dirigeerden ze ons geliefde C1-Citroëntje het plein op. Ze hadden de hele nacht doorgereden. 

Wat begon met een grappig idee tijdens onze afscheidsborrel, onder invloed van een paar glazen 'Blanquette de Limoux,' is vandaag een feit geworden. Vier Amstelveense vrienden komen een paar dagen helpen met het verwijderen van de overbodige schuren en bouwwerken uit de tuin. Twee van hen waren zelfs zo warmhartig dat ze het kleine gele autootje, dat nog altijd achtergelaten in onze voormalige straat stond, naar ons toe hebben willen rijden. Na twee bakken koffie staan ze nog vóór het middaguur op de stenen omheining van de olietank in te beuken. 

Ondertussen beleeft de andere helft van het spontaan ontsproten klusteam een spannende tocht door filerijk Nederland. Op het nippertje halen ze hun vliegtuig in Charleroi en een paar uur later, na een verder soepele reis, kunnen ze gezellig bij ons aanschuiven voor het avondmaal aan de nieuwe uitklapbare tuintafel.

Behalve de tuintafel en een slaapbank, die erg plezierig zijn voor het eet- en slaapgenot van onze klussers, hebben we de afgelopen week ook eindelijk een keuken aangeschaft. De enthousiaste verkoopster stond erop onze aankoop met een feestelijke 'coupe de Champagne' te bezegelen, maar op de keuken zelf moeten we helaas nog drie maanden wachten. Tot die tijd is er voor elke verfrissing of versnapering een tiental meters lange wandeling nodig om van de tuin naar de provisorische keuken aan de andere kant van het huis te komen. Alsof er nog niet genoeg calorieën worden verbrand.

Na een goede nacht slaap en een stevig ontbijt met stapels verse croissants gaat iedereen fanatiek aan de slag. De oude Romeinse pannen worden zorgvuldig van de daken verwijderd en de stenen muren met hakbijlen bewerkt. Na een met rosé overgoten Franse lunch tussen de brokstukken in de tuin, kan de eerste lading puin naar de vuilstort worden afgevoerd. De rest van de middag rijdt echtgenoot af en aan met de gehuurde kiepauto en ondertussen hakken en breken de mannen stevig door, terwijl het zweet in stroompjes langs hun slapen gutst. 

De zon brandt meedogenloos op onze kruinen en volgens de weersvoorspelling zal de hittegolf waar we mee te maken hebben nog dagen aanhouden.

Een welverdiende verfrissende douche na de noeste arbeid is bij vlagen wat frisser dan gewenst vanwege de haperende oude geiser. Luxueus baddergenot is er nog even niet bij. Wel steken er inmiddels allemaal rode en blauwe flexibele slangen en starre grijze pvc-pijpjes uit de kale houten vloer van de beoogde badkamer en hangt het plafond er vol met zwarte loze elektriciteitsleidingen dankzij de loodgieter en de elektricien. De plaatselijke aannemers lijken tot op heden echter weinig zin te hebben om de klus af te maken en dus zullen onze hulptroepen voorlopig nog in de krappe kast naast de provisorische keuken het stof van zich af moeten douchen.

Gelukkig bevindt zich een paar dorpen verderop een fijn alternatief. Uit de rotsige muur langs de Salz komt daar een vette straal heerlijk warm bronwater. We besluiten onze biertjes aan het eind van deze zware dag aldaar in het gras langs de oever van de  kabbelende rivier te drinken. Opgeladen en fris zetten we de volgende ochtend de snikhete klus voort.

Een ludieke poging om op prehistorische sloopwijze met zijn vieren een boomstam door de muur te rammen, bleek voor ons 'moderne mens' iets te hoog gegrepen, maar met hakbijlen, pikhouwelen en sloophamers lukt het in twee dagen tijd wel om de gehele klus te klaren. 
De helden vertrekken gesloopt en bruinverbrand weer richting huis en wij blijven achter met de herinnering aan een paar fantastisch gezellige dagen en …

een hele ruime tuin.